6/2/2017

Volle zaal bij presentatie House of Houten

volle-zaal-bij-presentatie-house-of-houten

Verwachtingsvolle blikken richten zich op het grote filmdoek. Elk ogenblik kan de documentaire van ‘House of Houten’ starten. Hoe zal het zijn om jezelf straks terug te zien, en hoe zullen de nummers klinken die na de interviews gemaakt zijn? In de theaterzaal van Theater Aan de Slinger zitten leerlingen van groep 8, 75plussers en jongeren bij elkaar voor de presentatie van het muziekproject House of Houten.

 

In het project House of Houten worden drie generaties bij elkaar gebracht door middel van muziek. De afgelopen maanden maakten leerlingen uit groep 8 van basisschool St. Michiel uit Schalkwijk kennis met ouderen en hun levensverhalen. De leerlingen interviewden iemand van boven de 75 jaar. Zij bevroegen de ouderen over hun jeugd (toen zij net zou oud waren als de groep 8 leerlingen nu) en welke rol muziek speelde in hun leven. De interviews werden opgenomen en er is een documentaire van gemaakt. Met het materiaal van de documentaire zijn jonge singer-songwriters aan de slag gegaan en maakten daarvan hun eigen nieuwe song. Vijf jongeren kregen daarbij een Masterclass van de winnaar uit het programma ‘De beste Singer Song Writer’ Anna Rune.

 

De resultaten van dit project waren tijdens de eindpresentatie op 31 januari te bewonderen in Theater Aan de Slinger. De kinderen en jongeren zitten met hun ouders in de zaal, de ouderen hebben hun kinderen meegenomen. Tijdens de vertoning gaan geluiden van herkenning door de zaal. Geschiedenis komt weer tot leven. “Als je naar het volgende nummer wilde, dan tilde je de naald op van de platenspeler.” Of “We hadden vroeger geen televisie. We gingen op woensdagmiddag met alle kinderen in de straat bij één iemand kijken. Zij hadden als enige in de straat televisie”. Andersom ontdekken de ouderen ook hoe de jeugd nu muziek beleeft: “Als ik het nummer niet leuk vind, dan klik ik het gewoon weg.”

 

Na de vertoning van de documentaire met de interviews is het de beurt aan de jonge singer-songwriters. Omringd door de ouderen zingen zij hun nummer, begeleid door gitaar of ukelele. Het publiek is geraakt door de vertolkingen en de prachtige stemmen van deze jonge talenten. Onder genot van een drankje met een ouderwets koekje of iets te snoepen praten de drie generaties met elkaar na in de foyer.

 

Van de songs wordt een mooie ‘jukebox’ ontwikkeld door de Krachtfabriek, die straks rondreist door Houten. Zo worden drie generaties gemixt bij House of Houten.

 

House of Houten is een project van Educatie en Cultuur Aan de Slinger. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Houten, Rabobank Rijn en Heuvelrug en Ons Fonds.Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in!

Aanmelden of afmelden nieuwsbrief

Tweets

Dé uitagenda van Houten